Vanha ohjelma (2020)

Vuoden 2020 Sivistymättömien ohjelma:

Videohaaste: Sivistymättömien tie
[erikois] ennakko (7.8. Klo 21 asti) etä | Seve & JB
Vuoden 2020 videohaaste on King of the Road -skeittikilpailun innoittama, ja sisältää kaikille osallistujille jaettavan tehtävälistan, josta haetaan inspiraatiota Sivistymättömien tie -videon tekemiseen. Videohaasteesta ovat päävastuussa pitkän linjan trasöörit Severi Kalaja ja Julius Brander. Osallistumisohjeet sivulla Videohaaste.

Parkourkirppis
[erikois] koko tapahtuman, Parkourverstaan aula
Tuo parkouriin liittyvät vaatteet ja tavarat kiertoon. Jätä kiertoon kaipaavat vaatteesi, varusteesi ja tavarasi myytäviksi tai keräile muiden hylkäämät herkut talteen!


Aikataulutettu ohjelma

(i) = ilmoittautuminen ennakkoon suotavaa, sillä osallistujamäärää on rajoitettu, ja ilmoittautuneet ovat etusijalla. Ilmoittautumislistat Takomo-salin eteisessä respan lähellä.
(2) = ohjelma vedetään kaksi kertaa lähtökohtaisesti samalla sisällöllä (paikka voi vaihtua)
→ = ohjelma alkaa mainitusta paikasta, mutta etenee pian muualle

Virallisen ohjelman ohessa parkoursalit ja ulkospotit ovat vapaasti parkourattavissa koko sen ajan, kun niissä ei ole ohjelmaa tai nukkumista meneillään (eikä mahdollisia valmisteluja häiritä).

Mitä parkour on?
[työpaja] pe 17:00-18:00 Varissuo | Lassi
Jos parkourin osa-alueet ja ulottuvuudet eivät ole ennestään aivan tuttuja, tai toisaalta kaipaat välillä katsausta perusteisiin, tässä tehokas ja monipuolinen intro festareille!

Pysäköintihaaste
[jamittelu] pe 17:30-20:30 Varissuo | Jontte
Tule käynnistämään festariperjantai muutamilla asiallisilla parkkeerauksilla, aka. stickataan presejä. Suositellaan tehtäväksi tiimeissä, onnistuu yksinkin. Mahdollista aloittaa koska tahansa haasteen aikana, arvioitu kesto n. 60 min. Ohjeet ja tiimikavereita voi hakea Varissuon kokoontumispisteeltä.

Lammasleikkejä
[peli] pe 18:00-18:30 Varissuo & la Samppalinnanvuori 16:00-16:30 | Piitu
Tule leikkimään lammasleikkejä Piitun kanssa. Tässä leikissä saat eläytyä villaisten ystäviemme elämään hauskalla ja liikunnallisella tavalla. Bää!

Väistämisen taito (The Art of Dodging) (i) (2)
[työpaja] pe 18:30-19:30 Varissuo & la 14:30-15:30 Takomo | Liekki-Jaska 
”Ylitys on vain esteen väistämistä yläpuolelta” – Liekki-Jaska. Työpajassa tutkitaan, mitä uutta väistämisen filosofia voi tarjota kunkin parkour-liikkeelle. Harjoituksessa esteinä toimivat niin osallistujat kuin ympäröivät rakenteetkin, unohtamatta tietenkään kunkin henkisten esteiden voittamista.

Avajaiset
[puheohjelma] pe 21:00-21:15 Takomo | Jontte & Lassi
Toivotetaan festarikävijät juhlallisesti tervetulleiksi, näytellään naamoja sekä pudotellaan keskeisiä infonmurusia viikonlopusta.

Musaparkourjamit
[jamittelu] pe 21:15-0:00 Kutomo | Musta Kauris & DJ Mooncrobe
Perjantain festari-illan kruunaa live- & dj-musiikilla säestetyt jamit! 
21.15-22.15 Musta Kauris
22.20-00.00 DJ Mooncrobe ^^ (TYEMYY)
Artistiesittelyt TÄÄLLÄ.

Lädisanasto
[puheohjelma] la 9:00-9:30 Kutomo | Panda
Etkö ymmärrä mitä jameilla horistaan ”sendaamisesta”, ”hiihtämisestä” ja ”one bangaamisesta”? Ei huolta, semantiikan sekatyöläinen Panda täsmentää kaikki tarvittavat termit lädien kanssa treenaamiseen. Jos termit ovat jo ennestään suunnilleen tiedossa, kannattaa silti tulla pohtimaan niiden nyansseja!

Copy&paste-runi
[peli] la 9:30-10:15 Takomo | Julius
Copy&paste-runissa pääset testaamaan muistikapasiteettiasi parkourin parissa ja kokeilemaan omaa liikkeenhahmotuskykyäsi! Pelailu painottuu runin/runien opetteluun kertasilmäyksellä, mikä vaatii tarkkaavaisuutta, päätöksentekokykyä ja liikkeenhallintaa. Runi kehittyy suuntaan tai toiseen osallistujien copypastetessa sitä, ja sen lopullinen muoto selviää vain mukanaolijoille!

Contact & connect (i)
[työpaja] la 10:30-12:00 Kutomo | Lallukka
Työpajassa etsitään kokemusta flowtilasta ja koitetaan antaa keholle vapaus valita mistä, miten ja milloin liikutaan. Tätä tunnetta ja kokemusta etsitään erilaisten kontakti-improvisaatioharjoituksien, luovan liikkeen ja leikkien kautta. Harjoitukset tarjoavat mahdollisuuden tutustua uusiin puoliin omassa kehon käytössä, laajentaa käsitystä oman kehon ja liikkeen potentiaalista ja tilaisuuden yllättyä iloisesti oman kehon kapasiteetista. Pyrkimyksenä on antaa keholle tilaa liikkua ja leikkiä vapaasti ja mielelle lepohetki jatkuvasta päätöksenteosta ja pähkäilystä.

Flown juurella (i) (2)
[työpaja] la 11:00-12:00 Yliopistonmäki & su 11:00-12:00 Takomo | Jax
Tekniikkatyöpaja, jossa perehdytään ”flow”-käsitteeseen ja etenkin siihen, miten omaa flowta voi kehittää.

PK-FR-ADD -paneelikeskustelu
[puheohjelma] la 13:15-14:30 Kutomo | Jax, Vilma, Visiiri, Jesse & JB
Tämän vuoden paneelissa mietitään mistä käsitteet parkour, freerunning ja art du déplacement ovat peräisin, millaisia merkityseroja termit nykyään sisältävät ja miksi näistä kiistellään. Tule nauttimaan panelistien sanailusta sekä ottamaan kantaa ja esittämään kiperiä kysymyksiä!

Builderointijamit
[jamittelu] la 15:00-16:00 Samppalinnanvuori | Seve
Nyt on aika suorittaa Samppalinnanvuoren valloittamaton builderointihaaste! Tule mukaan builderointijameille kiipeämään Luostarivuoren koulun ympäri.

Flash Jammin’ Tour
[seikkailu] [jamittelu] la 16:30-18:00 Martinkirkko → | Jontte
Oletko joskus aikonut parkourata läpi isommankin alueen, mutta unohdut grindaamaan toista muutamaa haastetta yhdellä tai kahdella spotilla? Flash Jammin’ Tour tarjoaa jamirakenteen, joka saa tiimisi parissa tunnissa nauttimaan kymmenistä spoteista ympäri Turun kaunista keskustaa!

Darkour – pimeässä parkouria (i)
[työpaja] la 16:30-18:00 Samppalinnanvuori | Utti
Miten selviytyä esteiköltä toiselle, kun valoa on niukasti tai ei lainkaan? Kehitä ulottuvuus- ja tuntoaistejasi, pehmeää & rauhallista huolellisuutta, välillä tilanhahmotusmuistia sekä mahdollisesti äänikaikuluotausta. Joillain kierroksilla voidaan etenijälle antaa sekunti tai minuutti aikaa painaa etenijän valitsema rata, toisilla kierroksilla mennään täysin ennakoimatta sokeana.  Näkevä kaveri voi joillain kierroksilla auttaa kuvailemalla välittömässä läheisyydessä ja kauempana olevia esteitä, mikä lisää vauhdinottomahdollisuuksiakin.

Videokatselmus:  Sivistymättömien tie
[erikois] la 19:15-21:00 Lounge | Seve, JB, Jimi, Vilma, Taavetti
Tilaisuudessa esitetään Sivistymättömien videohaasteeseen osallistuneet teokset valkokankaalta, ja kuullaan tekijöiden, yleisön ja tuomariston ajatuksia niistä. (Jos haluat osallistua haasteeseen, tsekkaa videohaasteen tiedot ja palauta teos festariperjantaihin klo 21 mennessä.) Jos jää aikaa, on oheisohjelmana videokaraokea – esittele suosikkiparkourvideosi festariväelle ja kerro mietteistäsi.

Matkalla manalaan
[kuntoilu] la 21:00-21:30 Takomo & Kutomo | Elias
“Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one” – Bruce Lee

Sauna (+)
[erikois] la(su) 21:00-23:15, 1:30-3:00 Lounge, sauna
Niiin hyvää löylyä ja rentoutumista!
vain miehet 21:00-21:45
vain naiset 21:45-22:30
seka 22:30-23:15
+ seka 1:30-

Hämärän mailla (i*)
[seikkailu] la 23:30- Takomo → | Heikki, Minna & Petteri 
Hurjapäisyyttä vaativa yön missio, joka vie osallistujat Turun parkourskenen hämärille rajamaille.
(i*) = ennakkoilmoittautuminen toivotaan jo perjantaina

Luolalenkki
[siirtymä] su 9:00-9:30 Takomo → |Julius
Hölkkäillään porukalla n. 3,5 km seuraavan seikkailun aloituspaikalle

Kiipeily ja mönkiminen
[seikkailu] su 9:30-12:00 Luolavuori | Juha & Kaisa 
Tule mukaan seikkailemaan Luolavuoren maastoon. Pääset kiipeilemään kallioita paljain varpain, mönkimään Luolavuoren luolaan ja hyppimään kiville. Kosteissa olosuhteissa rasti vaatii tuplasti asennetta.

Aamupööpöily
[erikois] su 10:00-10:45 Kutomo | Sofia & Jimi
Lempeää liikkeellistä heräilyä yksin ja yhdessä.

Parkoursarjakuvia
[erikois] su 13:00-14:30 Takomo | Piitu
Miten askelylitys tai monkey-ylitys havainnollistetaan paperille? Missä raajat ovat swingin eri vaiheissa? Piirretään parkouraiheisia sarjakuvia erilaisten harjoitusten avulla. Aikaisempi piirustus- tai sarjakuvantekotaito ei tarpeen.

Parkourpesis (i) (2)
[peli] su 13:00-14:00, 14:00-15:00 Kutomo | Jontte
Parkour-variantti suomalaisesta perinneurheilulajista. Pompitko nopeammin kuin pallo? Matsit alkavat klo 13:00 ja 14:00, voit osallistua molempiin tai toiseen.

Mahdottomat haasteet
[työpaja] su 14:00-15:00 Takomo | Panda
Hyppää kuin Nikke, flippaa kuin Miklas ja astu kuin Panda. Kaikki tämä Severimäisellä vauhdilla. SINÄ pääset suorittamaan parkour-haasteita joita et ikinä uskonut tekeväsi. Työpaja soveltuu parhaiten tavoitteellisesti harjoitteleville ja ohjaajille.

Itsensä haastamisen lyhyt oppimäärä
[puheohjelma] [peli] su 15:00-16:00 Takomo | JB
Puhutaan parkourissa kehittymisestä ja pelataan pienryhmissä sen ytimeen vievää treenipeliä. Valmistaudu poistumaan mukavuusalueelta, haastamaan muita mukaan ja löytämään uusia ulottuvuuksia omaan parkourharjoitteluusi!

Peleponnesolaissota 2020
[kuntoilu] su 16:00-17:00 Parkin kenttä* | Lassi
Festarin lopputaisto: immersiivistä kesälumisotaa sekä armotonta selviytymiskamppailua.
*= Yhteinen siirtymä Parkourverstaalta klo 16