Ohjelma 2021

Sivistymättömien 2021 ohjelma alkaa perjantaina 6.6. klo 17.00 ja päättyy sunnuntaina 8.6. klo 17.00! Voit valita ohjelmatarjonnasta omat sisältösi mieltymyksien, aikataulujen ja jaksamisen mukaan. Kaikkeen ei yksi parkouraaja viikonlopun aikana ehdi osallistumaankaan!

Kannattaa ennakkoilmoittautua [§]-merkkillä varustettuihin ohjelmiin, jos haluat varmistaa mahtumisesi mukaan. Ilmoittautumislistat löytyvät Parkourverstaan aulasta.

Voit myös ladata koko viikonlopun ohjelman pdf-tiedostona (taulukko) tai kuvana (juliste) alla olevista painikkeista.

Lippukaupan löydät täältä!

[§] = rajoitettu osallistujamäärä. jos et ole ennakkoilmoittautunut, et välttämättä mahdu mukaan
[L] = liukuva aikataulu. ohjelman aloitus- ja lopetusajat ovat raamit, joiden sisällä on useita mahdollisuuksia aloittaa ja lopettaa ohjelmaan osallistuminen

(R) = rauhallinen, ei fyysistä aktiivisuutta edellyttävä ohjelmanumero
(1)/(2) = ohjelma vedetään kaksi kertaa lähtökohtaisesti samalla sisällöllä (paikka voi vaihtua)
→ = ohjelma alkaa mainitusta paikasta, mutta etenee pian muualle

Virallisen ohjelman ohessa parkoursalit ja ulkospotit ovat vapaasti parkourattavissa koko sen ajan, kun niissä ei ole ohjelmaa tai nukkumista meneillään (eikä mahdollisia valmisteluja häiritä).


Videohaaste: Valtavirran vastavirta
[erikois] ennakko (6.8. Klo 21 asti) etä | Seve
Tämän vuoden videohaaste kumpuaa haasteen suunnittelijan ja pitkän linjan treenaajan Severi Kalajan toiveesta nähdä erityylisiä parkourvideoita kuin yleensä. Videohaasteessa halutaan siis teidän pyrkivän tuomaan luovuutenne ruudulle. Osallistumisohjeet Videohaaste sivulla.

Parkourkirppis (R)
[erikois] koko tapahtuman | Parkourverstaan aula
Tuo parkouriin liittyvät vaatteet ja tavarat kiertoon. Jätä kiertoon kaipaavat vaatteesi, varusteesi ja tavarasi myytäviksi tai keräile muiden hylkäämät herkut talteen

Pakohuonelautapeli (R)
[peli, erikois] koko tapahtuman | Parkourverstas | Kaisla & Julius
Lähde mukaan parkour-seikkailulle pakohuonelautapelin muodossa! Seikkailusi aikana törmäät erilaisiin haasteisiin ja tehtäviin, joiden ratkaisemissa parkour-kokemuksesta voi olla apua. Tule kokeilemaan peliä festareilla, mihin aikaan tahansa.

Valokuvanäyttely
[erikois] koko tapahtuman | Parkourverstas| Leo
Valokuvanäyttelyssä on puolisen sataa kuvaa 2-3 kuvan sarjoina. Mukana monelle tuttuja kasvoja, kuvaajia sekä mm. Eero Kauppisen ottamia, tiettävästi ensimmäisiä, kuvia suomi pk-sta vuodelta 2003. Näyttely sijoittuu parkourakatemian salin tiloihin ja on vapaasti ihailtavissa koko tapahtuman ajan.Aloitusjamit
[jamittelu] pe 17:00-20:00 Uittamo
Kokoonnutaan eeppisillä Uittamon bunkkereilla tutustumaan upeaan spottiin, jamittelemaan ja tapaamaan muuta festarikansaa.

Mitä parkour on?
[työpaja] pe 17:30-18:30 Uittamo| Lassi
Jos parkourin osa-alueet ja ulottuvuudet eivät ole ennestään aivan tuttuja, tai toisaalta kaipaat välillä katsausta perusteisiin, tässä tehokas ja monipuolinen intro festareille!

Synkro haasteet ja ajastettu liike
[työpaja] pe 18:30-19:30 Uittamo| Leo
Oletko koskaan kokeillut tehdä täysin samaan aikaan runeja muiden kanssa? Työpajassa perehdytään synkro-pk:n ja rytmitettyjen haasteiden maailmaan käyttäen apuvälineenä mm. Metronomia. Lataa appi valmiiksi!

Käsilläseisonta
[työpaja] pe Kutomo 18:00-19:00 | Johanna & Jose  
Käsilläseisonta on kehonhallintaa ja tasapainoa kehittävää. Sopii kaikille!

Acroyoga
[työpaja] pe Kutomo 19:30-20:30 | Johanna & Jose  
Acroyoga on leikkisää ja pistää vahingossakin venymään. Sopii kaikille!

Shakkiparkour [L] [§]
[peli, kuntoilu] pe 21:30-23:30 Takomo| Jimi
Hauska yhdistelmä shakkia ja parkouria! Shakkiparkourissa pelataan 4-6 hlö joukkueissa vastakkain toisen joukkueen kanssa. Jokaiselle joukkueparille tulee oma runinsa. Tavoitteena juosta runikierros, jonka päätteeksi joukkue saa tehdä yhdessä yhden siirron shakissa. Ennakkoilmoittautuminen joukkueittain!

Musaparkourjamit [L]
[jamittelu] pe 20:30-23:30 Kutomo | Musta Kauris & DJ Mooncrobe
Perjantain festari-illan kruunaa live- & dj-musiikilla säestetyt jamit! 
20.30 DJ Mooncrobe
22.00 Musta Kauris
Artistiesittelyt TÄÄLLÄ.

Avajaiset
[puheohjelma] pe 21:00-21:15 Takomo
Toivotetaan festarikävijät juhlallisesti tervetulleiksi, näytellään naamoja sekä pudotellaan keskeisiä infonmurusia viikonlopusta.Semanttinen liikeajattelu
[työpaja] la 9:00-10:30 Puolalanpuisto| Jönkkö
Kaide, havainto, ä-ä-n-i. Työpajassa tutkitaan parkourin omaleimaista liikelaatua taiteen tekemisen lähtökohdista. Parkouraajan ja ympäristön välistä suhdetta lähestytään merkkien tulkitsemisen kautta, sekä pyritään irtaantumaan tyypillisestä tavasta kehittää parkourille ominaisia haasteita.

Nopeuskisa [L][§]
[peli] karsinnat la 9:00-12:00 & finaali su 9:00-10.00 Yliopistonmäki| Lassi
Tämän vuoden Sivistymättömissä kaikki pääsevät testaamaan oman vauhtinsa rajoja Suomen ensimmäisessä ulkona pidettävässä nopeuskisassa. Voittajille luvassa lähinnä glooriaa ja hyvää fiilistä. Samaa tarjolla myös kaikille osallistujille! Suomen ensimmäisessä parkournopeuskisassa kaikki halukkaat pääsevät klassisen a -> b -parkourin makuun hermoja raastavan jännittävässä kamppailussa. Voittajille luvassa hyvä mieli, samoin kuin häviäjille!

Julkiset tilat & liikkuvat kehot [PERUTTU]
[työpaja] la 11:00-12:30 Puolalanpuisto →
[PERUTTU]

Seikkailun mielentila [§] (1)
[työpaja] la 11:00-12:30 ja su 14:30-16:00 Kutomo| ZeecoMikko
Mikä tekee seikkailusta seikkailun? Seikkaillaan porukassa tämän kysymyksen tiluksille, sen ympärille ja läpi. Käytetään tutkimusvälineenä omaa kehoa ja mieltä.

Parkour ♂X♀ -paneeli (R)
[puheohjelma] la 13:45-15:00 Lounge| Leo
Kansainväliseen, ensimmäistä laatuaan olevaan kyselytutkimukseen pohjautuva esitelmä sukupuolen vaikutuksesta lajin harrastamisen kokemukseen. Tule kuulemaan ainutlaatuisesta datasta. Kokevatko naiset vähättelyä, sateleeko treffipyyntöjä, pariutuvatko lajin harrastajat? Esitelmän jälkeen yhteinen paneelikeskustelu aiheesta.

Tulivuoriseikkailu [§][L]
[peli] la 15:00-18:00 Takomo| Joonas
Tulivuoriseikkailu on epäsymmetrinen joukkuepeli, jossa kaksi tiimiä pelaa vuoroin seikkailijoita ja tulivuorta. Seikkailijat yrittävät pisteyttää juoksuja kiertämällä tulivuorta ympäri lankeamatta laavaan ja saamatta osumaa ilmassa viuhuvista kekäleistä. Tulivuoren pelaajat pitävät huolen siitä, että armoton kekälesade pudottaa mahdollisimman monta seikkailijaa ennen jatkorastia ja maalia. Lauantai-iltapäivässä on tarjolla yhteensä neljä ottelua, jotka alkavat 45 min välein ja joihin kuhunkin otetaan 8-10 pelaajaa.

Sammon puolustus [L]
[seikkailu] [jamittelu] la 15:00-18:00 Kutomo | Elias
Lattia on suota ja myytien aika on käsillä. Sampo on pirstaloitunut Kalevalaisen ja Pohjolaisten taistelun myötä. Uusi sukupolvi Kalevalaisia sankareita lähtevät eepiselle seikkailulle etsimään Sammon sirpaleita. Pystyvätkö sankarimme ylittämään Tuonelan joen, selviämään Pohjolan viimasta ja kirjoittamaan nimensä myytien kirjoon kanteleen sävelten sivettämänä?
Sammon metsästys on pisteytetty rata. Rataa voi suorittaa vapaasti radan ollessa pystytettynä Kutomossa. Kukin sankari aloittaa ennalta määrätyltä pisteeltä ja lähtee suorittamaan rataa omassa tahdissaan. Radalla on 1,2,3 ja pari eeppistä 5 pisteen Sampoa. Jokaisesta kosketuksesta ”suohon” omasta pistepotista menettää yhden pisteen. Kierroksen pisteet lunastetaan itselleen pääsemällä lopetuspisteelle. Jokaisen kierroksen pisteet lasketaan erikseen. Haasta itsesi ja koita kerätä koko potti.

Juoksutekniikkapaja
[työpaja] la 15:15-16:00 Tuomaanpuisto| Vilma
Eivätkö juoksupresit sendaannu? Tuskailetko massan kiihtymisen kanssa? Tule Vilman juoksupajaan, jossa tarkastellaan parkourissa tarvittavaa juoksutekniikkaa yleisurheilulinssien läpi. Työpaja sopii kaikille, jalkaan kengät joilla voit juosta!

Lost traceurs (L)
[seikkailu] la 16:15-18:30 Yliopistonmäki | Ossi & Janne
The Lost Traceurs on pelillinen seikkailuliikuntaelämys, jossa osallistujat suorittavat pienryhmissä radan, jonka läpäistäkseen on käytettävä älliä ja ryhmän jäsenten ainutlaatuisia kykyjä. Ohjelmanumero on leikkisän toiminnallinen ja soveltuu kaiken tasoisille harrastajille.

Videokatselmus:  Valtavirran vastavirta (R)
[erikois] la 19:15-21:00 Lounge | Seve
Tilaisuudessa esitetään Sivistymättömien videohaasteeseen osallistuneet teokset valkokankaalta, ja kuullaan tekijöiden, yleisön ja tuomariston ajatuksia niistä. (Jos haluat osallistua haasteeseen, tsekkaa videohaasteen tiedot ja palauta teos festariperjantaihin klo 21 mennessä.)

Parkourbingo (R)
[peli] la 21:00-21:30 Takomo | Panda
Bingopeli parkouraiheisilla välttämillä. Loistava tilaisuus lesoilla omalla parkour-kokemuksellaan mutta voit voittaa tuurillakin. Voita ihkaoikeita palkintoja!

Parkourtietovisa (R)
[peli] la 21:30-22:00 Takomo | Panda
Tietovisa parkourkysymyksillä. Loistava tilaisuus lesoilla omalla parkour-kokemuksellaan mutta voit voittaa tuurillakin. Voita ihkaoikeita palkintoja!

Sauna
[erikois] la(su) 21:00- Loungen sauna
Niiin hyvää löylyä ja rentoutumista! 10 henkilön saunavuorot, ennakkoilmoittautuminen.

Pandan ja Oton videoXtraveganza! (R)
[erikois] la 22:00-23:00 Lounge | Panda & Otto
Ammattilaisten seulan läpäisseet parhaat parkourvideot ja ammattikriitikoiden arviot kustakin teoksesta.

Yömissio 2k21 – War at the Festivals [§] [L]
[seikkailu] la 23:30- Itäharju | Heikki, Minna & Petteri|Yhteistyössä Turun Airsoft ry.
Yömissio palaa entistä parempana ja isompana tänä vuonna! Luvassa on suunnistusta, tehtävien ratkaisuja ja uusia alueita. Koe, ylläty ja ylitä itsesi! Vuonna 2020 Heikki, Minna ja Petteri yhdistivät voimansa ja haastoivat Sivistymättömien festivaaliväen unohtumattomaan Yömissioon, joka kulki hämärän rajamailla tarjoten kuumottavia kauhun hetkiä osallistujille. Tänä vuonna trio haastaa teidät Yömissioon, jonka aikana maapallo on pelastettavalta jumalten tuholta ja itse Ragnarökiltä. Sota on alkanut. Tervetuloa Yömissioon.

Ohjelmaan osallistutaan max. 6 hlön joukkueissa. Huomattavaa: voi olla pimeää, voi olla rikkinäisiä paikkoja joita varoa, voi olla vaikka ja mitä yllättävää mihin varautua. Tarvitset vettä, valoa ja suolapähkinöitä. Et voi osallistua ohjelmaan humalassa.Nopeuskisa [L]
[peli] karsinnat la 9:00-12:00 & finaali su 9:00-10.00 Yliopistonmäki| Lassi
Tämän vuoden Sivistymättömissä kaikki pääsevät testaamaan oman vauhtinsa rajoja Suomen ensimmäisessä ulkona pidettävässä nopeuskisassa. Voittajille luvassa lähinnä glooriaa ja hyvää fiilistä. Samaa tarjolla myös kaikille osallistujille! Suomen ensimmäisessä parkournopeuskisassa kaikki halukkaat pääsevät klassisen a -> b -parkourin makuun hermoja raastavan jännittävässä kamppailussa. Voittajille luvassa hyvä mieli, samoin kuin häviäjille!

Darkour [PERUTTU]
[työpaja] su 10:15-11:45 Yliopistonmäki |
[PERUTTU]

Flash Jammin’ Tour (Darkourin tilalla)
[jamittelu, seikkailu] su 10:15-12:00 Yliopistonmäki
Yksi viime vuoden suosituimmista ohjelmanumeroista tekee paluun; sama konsepti, eri reitti! Oletko joskus aikonut parkourata läpi isommankin alueen, mutta unohdut grindaamaan muutamaa haastetta yhdellä tai kahdella spotilla? Flash Jammin’ Tour tarjoaa jamirakenteen, joka saa tiimisi parissa tunnissa nauttimaan kymmenistä spoteista ympäri Turun kaunista keskustaa!

Pehmee ja pyöree [§] [PERUTTU]
[työpaja] su 10:30-12:00 Kutomo
[PERUTTU]

Seikkailun mielentila [§](2)
[työpaja] la 11:00-12:30 ja su 14:30-16:00 Kutomo| ZeecoMikko
Mikä tekee seikkailusta seikkailun? Seikkaillaan porukassa tämän kysymyksen tiluksille, sen ympärille ja läpi. Käytetään tutkimusvälineenä omaa kehoa ja mieltä.

Parkoursalien ja -alueiden suunnittelu
[puheohjelma] su 13:45-15:00 Kutomo | Liekki-Jaska
Tilaisuudessa Parkour Akatemian salipäällikkö ja suunnittelija Jaakko ”Liekki-Jaska” Junttila avaa salien, välineiden ja ulkoalueiden suunnitteluun vaikuttavia tekijöitä, minkä jälkeen päästään yhdessä pohtimaan, vaikuttavatko lajia varten rakennetut ympäristöt mahdollisesti parkourin liikkumiseen ja millä tavalla.

Find the beast inside! [§] [PERUTTU]
[työpaja] su 14:45-16:15 Tuomaanpuisto | Rag
[PERUTTU]

Peleponnesolaissota 2021 [§]
[kuntoilu] su 16:15-17:00 Tuomaanpuisto | Lassi
Peleponnesoslaissota (431-404 eaa.) oli Ateenan ja Spartan johtamien liittouminen välinen sota Peleponnessoksen niemimaan herruudesta. Kuten kaikki tietävät, todellinen sotiminen on kaikin puolin hirveää kaikille osallisille, samoin kuin tämä kolmas, ja viimeinen, kohtaaminen nykypäivän Deloksen ja Peleponnessoksen liittojen välillä. Varaudu hien vuotamiseen ja kohtuuttomaan määrään fyysistä kärsimystä.


Pidätämme oikeudet muutoksiin.