Ohjelmaesittelyt 2023

Tältä sivulta löydät esittelyt Sivistymättömien vuoden 2023 ohjelmanumeroista aakkosjärjestyksessä. Ohjelmanumeron nimen alta löydät koska se järjestetään, millainen ohjelmanumero on kyseessä ja kuka tai ketkä sitä vetävät.

Autenttinen liike

La klo 10.30 ja su klo 11.00 | Työpaja/Rentoutus | Matti

Autenttinen liike on kehotietoisuutta kehittävää vapaasta assosiaatiosta pursuavaa liikettä. Harjoittelu tapahtuu parin kanssa: toinen liikkuu silmät kiinni ja toinen todistaa liikettä. Tule rennosti liikkumaan ja tutkimaan suhdetta kehoosi sekä reflektoimaan kokemaasi ja näkemääsi turvallisemmassa ympäristössä. Heitä kriittisyys rojukuoppaan ja möngi sydämesi kyllyydestä sekä seuraa sisäisiä impulsseja mihin ikinä ne tahtovatkaan mennä. Aiempaa kokemusta Autenttinen liike -työskentelystä tai tanssista ei osallistumiseen vaadita. Yhden session pituus on noin 60 min.


Belle, Aurelius, Jeesus ja Buddha menivät baariin…

Suurten filosofioiden ja uskontojen heijastumia parkouriin

Su klo 13.30 | Puheohjelma/Työpaja | Ville 

Mitä yhtymäkohtia klassisella parkourfilosofialla on suurten filosofioiden ja uskontojen kanssa? Tässä luennointia, yhteistä keskustelua ja omaa pohdintaa sisältävässä työpajassa kartoitetaan parkourin harjoittelun syvempää olemusta suhteessa itseen ja muihin ihmisiin mm. klassisen parkourfilosofian, stoalaisuuden, kristinuskon ja itämaisten ajattelutapojen kautta. Käteen jää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, mutta myös pitkä lista lukusuosituksia ja työkaluja oman ajattelun hahmottamiseen. Työpajaa fasilitoi pöytälaatikkofilosofi Ville Laine.

Cardkour -korttipelin testausasema

Jatkuva | Peli | Jönkkö ja Severi

Jotta treeni tuottaa tulosta täytyy olla treenisuunnitelma! Cardkour korttipelissä pääset toteuttamaan omaa treenifilosofiaasi pelin muodossa. Kiinnostaako pelkkä sendaus vai meneekö puolet treeniajasta punttisalin puolella? Toisinaan monipuolisuus kannattaa, mutta parhaat tulokset voi saavuttaa myös erikoistumalla. Tosipelaajat toteuttavat treenisuunnitelman myöhemmin oikeassa elämässä.


Darkour – pimeässä tai silmät kiinni parkouria

PERUTTU | Työpaja | Utti

Herätä sisäinen ninjasi – opi TUNTEMAAN ympäristösi paremmin sokeuden voimin.

Hei ninjat! Miten selviytyä esteiköltä toiselle, kun valoa on niukasti tai ei lainkaan? Pimeyden puuttuessa, laitetaan silmät kiinni tai huivi silmille! 

Kehitä ulottuvuus- ja tuntoaistejasi, pehmeää & rauhallista huolellisuutta askelluksessa, tilanhahmotusmuistia sekä mahdollisesti äänikaikuluotausta. Joillain kierroksilla voidaan etenijälle antaa sekunti tai minuutti aikaa painaa etenijän valitsema rata, toisilla kierroksilla mennään täysin ennakoimatta sokeana. Näkevä kaveri voi joillain kierroksilla auttaa kuvailemalla välittömässä läheisyydessä ja kauempana olevia esteitä, mikä lisää vauhdinottomahdollisuuksiakin. 

Peruttu sairastapauksen vuoksi.

Find the beast in you!

Su klo 14.30 | Workshop | Ragnar

Parkour from the core could be seen as the most efficient way to go from A to B, however you can and with whatever you find between those points. So that means that anything is possible. Still, I feel we often grow very stuck on a specific ”parkour-ish” set of jumps while a cat would do parkour without being aware of it.

This workshop is an opportunity to explore further your animalistic relationship to the ground and to climbing a tree for example, alongside proposing a set of tools to develop skills which are not only based on strength and height. Among those, flexibility. It is a skill where women or female bodied people are often at an advantage and what is quite little promoted in parkour.

Indeed, flexibility, determination and regularity are qualities which can help make an efficient parkour traceur just as well as propelling power, recklessness and pure strength. I would like this activity to help people realise parkour can be for everyone regardless of gender and there are other ways to increase fitness or arm-strength than push-ups.


Girls & Co Parkour Gathering Turku 2022

Pe klo 18.00 | Jamit | Pikachu

Girls & Co Parkour Gathering on naisille, tytöille, ja sukupuolivähemmistöön kuuluville tarkoitettu matalan kynnyksen jamikiertue, jossa treenataan yhdessä parkouria rennolla otteella.

Nämä jamit järjestetetään yhdessä Suomen Parkour ry:n kanssa, ja ovat ainoa ohjelmanumero, joka on suunnattu myös festivaalin ulkopuolisille osallistujille, eikä edellytä festivaaliranneketta.

Insituutti – Pienistä raoista ahtautumisen taito

La klo 16.45 | Työpaja | Roope ja Alex

Tuuthan turvallisesti tutkimaan tuuttaamisen tulevaisuutta? Tuut tuut!

Työpajassa opitaan tuuttaamisen, eli ahtautumisen, perustekniikat ja lähtökohdat, sovelletaan niitä pienryhmissä ja lopuksi valloitetaan Turun vilkkain keskus. Työpaja sopii kaikille ja siellä on myös mahdollista kohdata ahtaan paikan kammo turvallisessa ja hallitussa ympäristössä.


Liikkumisen alkulähteillä

Pe klo 17.15 ja la klo 9.15 | Työpaja | Konttaaja

Mitä on liikkuminen ja mitä siihen tarvitaan? Mitä seikkoja liittyy maan vetovoimaan, kitkaan, tasapainoon, painopisteen vaihtoon ja kehonpainon siirtoon?

Näihin kysymyksiin löydetään vastauksia työpajassa, jossa paneudutaan ihmiskehon liikuttamisen perusperiaatteisiin. Mikäli aihe kuulostaa liian yksinkertaiselta ja tylsältä, voit miettiä, miksi heilutat käsiäsi ja jalkojasi erilaisissa liikkeissä juuri niin kuin teet. Ellet keksi vastausta tai et ole edes ajatellut asiaa, on tämä työpaja sinua varten.

Luku- ja löhöilynurkka

Jatkuva | Rentoutus | Jellona

Tuu lepäämään! Luku ja chilli-nurkka jossa säkkituoleja ja tyynyjä sekä tieteellisiä artikkeleita parkourista ja parkour/liikuntapsykologia aiheisia kirjoja.


Läskiparkour

Su klo 10.00 | Jamit/Työpaja | Pikachu

Kehopositiivista parkouria kaikille. Parkouropetusta ja tekniikoita aivan aloittelijoille. Kaikki tekevät omalla tasollaan.

Musaparkourjamit

Pe klo 21.00 | Jamit/Taide | Useita esiintyjiä

Musaparkourjameilla päästään jamittelemaan livemusiikin tahdissa. Tänä vuonna tarjolla on kaksi tykittelevää kokoonpanoa!

Post Coal
Räävitöntä mäiskettä! Post Coal tarjoilee musajameilla omia biisejään sekä ikihirveitä inderockin helmiä!

Sivistymättömät Räppiposse
Sivistymättömien oma Räppiposse lyö laudalta tiukkojen riimien ja hyvin ajoitettujen lainien avulla!

 Kuvassa Post Coal

Non-lineaarinen pedagogiikka parkourin ohjaamisessa

La klo 10.30 | Puheohjelma/Työpaja | Parkourickie

Ohjelmassa jutustelua non-lineaarisesta pedagogiikasta, mitä se tarkoittaa, sekä miten se oikein liittyy parkouriin. Perehdytään etenkin sen hyödyntämiseen parkourin ohjaamisessa, mutta samoja pointteja pystyy hyödyntämään omassakin treenaamisessa.

Asiakasarvio:  ”5/7, osallistuisin uudestaankin. Oli hauskaa kun Riku mm. heitti Ottoa pallolla ja oppihan siinä samalla pedagogiikastakin. -Rickie Parcort”Sama setti nähtiin SPY:n vuosikokouksessa keväällä.

Paneelikeskustelu: Riskinhallinta

Su klo 14.15 | Puheohjelma | Joonas Palsio

Jokavuotisen paneelikeskustelun aiheena on tällä kertaa riskinhallinta. Millaisia riskejä haluat parkouraajana ottaa ja miksi? Pitäisikö parkourissa käyttää kypärää? Onko apinaylitys itse asiassa vaarattomampaa kuin portaiden kävely, jos molemmista on yhtä paljon kokemusta? Tule kuuntelemaan panelistien sanailua sekä heittämään kiperiä kysymyksiä ja nokkelia kommentteja. Paneelia edeltää osittain samoja aiheita käsittelevä Pannutuksen komplikaatiot -esitelmä.


Pannutuksen komplikaatiot

La klo 13.15 | Puheohjelma | Jellona

Mitä käy jos ”break the jump” sijaan rikkoo luunsa? Mitkä ovat yleisimmät pk-vammat? Esittelen enemmän ja vähemmän, lähinnä enemmän, raakoja kuvia ja videoita pannuista sekä liitän ne lääketieteelliseen tietoon vammoista. Tule kuulemaan eri alojen erikoislääkärien kommentit parhaista pannuista kotimaasta ja maailmalta.  Luvassa jonkin verran viskeraalista pelkoa/kuumotusta.

Heti ohjelman jälkeen järjestetään tämän vuoden Paneelikeskustelu: Riskinhallinta klo 14.15.

Parkourin historiaa suomessa

Pe klo 23.00 | Puheohjelma | Lassi

Historian tutkimuksen aito ammattilainen FM Lassi R. Ruutiainen valottaa uraauurtavassa tutkimushankkeessaan suomalaisen parkourin syntyhetkiä multimodaalisella ja -lähteisellä lähestymistavalla. Mukana audiovisuaalista materiaalia lajin alkuvuosilta ja typerimpiä sitaatteja parkour.fin foorumilta. Vanhojen jäärien henkilökohtaiset väliin huutelut, tarinat ja muu hassuttelu erittäin tervetulleita!


Parkourspottisuunnittelu

La klo 15.15 | Taidetyöpaja | Pikachu 

Parkourspottisuunnittelussa pääset suunnittelemaan parkourspotin tai puiston juuri sinulle sopivalla tavalla. Voit suunnitella spotin joko johonkin sinulle tuttuun kohteeseen tai Helsingin Kelkkapuiston tyhjäksi jääneeseen parkourpuistovaraukseen. Suunnittelu tapahtuu piirtäen ja/tai paperista pienoismalleja askarrellen.

PKP – Parkourin kuvaamisesta parkouraajille

PERUTTU | Työpaja | Mikko Pirinen

Miksi, mitä, missä, ketä ja ennen kaikkea kenelle kuvataan? Tutkitaan näitä ja lisää kysymyksiä yhdessä ottamalla parkourista kuvia eri tehtävänannoilla ja samalla etsitään henkilökohtaisia ja kollektiivisia vastauksia edellä mainittuihin kysymyksiin.

Parasta on puhelin digitaalisella kameralla, mutta minkä tahansa kuvantamismenetelmä toimii (digitaaliselle vahva suositus).

Työpaja peruttu sairastapauksen vuoksi. 


Runiriipustuksia

La klo 13.15 ja su klo 11.30 | Taidetyöpaja | Jimi

Kirjoitetaan liikkeestä! Työpaja, jonka tarkoituksena on sanallistaa parkouria ja liikkumista yleensä. Miten presi muuttuu ymmärrettäväksi ja esteettiseksi tekstiksi? Miten kuvailla kehoa tietyn liikkeen aikana tai tietyssä asennossa? Mitä tuntemuksia voltti herättää ja miten puet ne tunteet sanoiksi (tai kirjaimiksi)?

Sivistymättömät 2022 Flash Comp

Jatkuva | Peli | Panda

Sivistymättömät 2022 F*lash Comp on boulderoinnista tutulla konseptilla järjestetty kilpailu, jossa pyritään suorittamaan haasteita mahdollisimman vähillä yrityksillä. Kilpailussa on kaksi kategoriaa: pisteet ja flashit. Piste-kategorian voittaja on se, joka kerää kokonaisuudessaan eniten pisteitä ja Flash-kategorian voittaja on se, joka on eniten flashannut, eli suorittanut haasteita ensimmäisellä yrityksellä. Voit treenata haasteita myös huviksesi, osallistumatta kilpailuun.

Flash Comp on kunniasanan laji, jossa ei ole tuomareita, vaan kilpailijat itse pitävät rehellisesti huolen pisteistään. Haasteita saa harjoitella eri paikoissa ja eri välineillä kuin videolla, mutta varsinainen kilpailusuoritus suoritetaan aina videossa näkyvässä paikassa ja välineillä.

Haasteet täytyy olla suoritettuina sunnuntain Loppuhaasteeseen mennessä.


Slidejamit

Su klo 10.00 | Jamit | Lassi

Oletko aina halunnut surffata ilman surffilautaa tai slaidata ilman skeittiä? Slaidijameilla liu’utaan, valutaan ja muutenkin mennään alaspäin eri tavoin enemmän tai vähemmän liukkaita pintoja. Homma hoidetaan jamimeiningillä eli keksitään omia ja koitetaan muiden haasteita. Ainoa rajoite on, että mankipresit jää tällä kertaa unholaan (ellei ole saksalainen heeros), ja koko ajan pitää liukua. Spottina tällä kertaa Samppalinnanmäen jumalattoman pitkät portaikot, jossa kaidetta riittää. Huom. Näissä hommissa on sitten erittäin helppo kaatua.

Videokatselmus: Videohaaste SIELLÄ–TÄÄLLÄ

La klo 19.30 | Taide | Joonas Palsio, Ville Laine ja Janne Laurila

Sivistymättömien videohaaste on taas täällä! Kuvatkaa parkourvideo kuukaudessa, ja esitämme sen festarin videokatselmuksessa Kino Dianassa la 6.8. Osallistujatiimit niittävät teoksillaan mainetta ja kunniaa sekä viitoittavat tietä suomalaiselle parkourille.

Vuoden 2022 videohaaste kulkee nimellä SIELLÄ–TÄÄLLÄ, ja sen idea on yksinkertainen: kuvata parkourvideo, jossa valittu paikka esittää pääosaa yhdessä parkouraajien kanssa! Paikka voi tässä tapauksessa tarkoittaa laajimmillaan kokonaista kaupunkia ja suppeimmillaan vaikkapa yhtä mökkiterassia. Keskeistä on antaa videolla parkourin rinnalla tilaa kyseisen paikan ominaisille piirteille, kuten spoteille, arkkitehtuurille, luonnolle, tunnelmalle, asukkaille, kulttuurille…Osallistu tästä!

Videokatselmus: Queen City

La klo 21.00 | Taide | Sivistymättömät ry

In August 2021, eight women came together to train and film parkour in Denver, Colorado. It was the first time a group of elite women had the chance to work together on a project of that scale. What they created was a representation of who they are, how they see the city, and the passion they share for movement.

Ohjelmanumero järjestetään Videokatselmuksen jälkeen n. klo 21.00.

Viimeisillä virroilla

Su klo 16.15 | Loppuhaaste | Joonas Palsio

Aiempien vuosien Peloponnesolaistrilogia on sodittu loppuun, ja festarikansalla on edessään uusi loppukoitos. Sivistymättömien heimo on kulkenut pitkän taipaleen, halki mantujen ja ulottuvuuksien, ja heidän edessään ovat kohtalokkaat Viimeiset virrat. Viimeinen etappi vaatii heiltä rutkasti sisua ja ponnistelua, mutta virtain toisella puolella heimoa odottaa katharsis, lepo ja tie kotiin. 

Ohjelmanumeron alussa julkistetaan Sivistymättömät 2022 Flash Compin tulokset.


Voltteja varastoon!

Su klo 14.30 | Työpaja | Taavi Salonen

Kaipaatko parkour-runeihisi uutta makua volteista tai kiinnostavatko ne muuten? Siinä tapauksessa tule harjoittelemaan niitä tasosta riippumatta! Työpaja on hyvin vapaamuotoinen, mutta vetäjä on paikalla antamassa erilaisia ideoita sekä vinkkejä erityyppisten volttien harjoitteluun. Salilta tulee myös löytymään ohjelappuja, joiden avulla voi eri paikoilla harjoitella itsenäisesti voltteja. Osallistu siis, jos haluat kasvattaa liikevarastoasi volteilla.

Yömissio: Esitelmiä esoteeris-biologisesta laboratoriosta vol. 3

La klo 22.30 | Seikkailu | Lassi ja Elias

Yö laskeutuu Turkuun. Professori van Schlenken pakenee työhuoneeltaan kiireessä. Jotakin on päässyt irti hänen esoteerisen biologian laboratoriostaan. Vain hän tietää mitä se on. Ja mihin se pystyy. Ja millä sen voi pysäyttää. Van Schlenken on kuitenkin kadoksissa ja ohjeet hänen hirviönsä voittamiseen ovat levinneet ympäri kaupunkia. Sinä, juuri sinä, olet ainoa keino pitää kaikki turkulaiset elossa aamuun saakka. Sumu nousee, kuulet jo ulvonnan…

Huom! Yömission aikana saatat joutua kohtaamaan ahtaita, märkiä, korkeita tai muuten ikäviä paikkoja. Lisäksi saatat kastua ja tuntemattomat, epämiellyttävät olennot saattavat koskettaa sinua (syvästi, fyysisellä ja psyykkisellä tasolla).