Ohjelmahaku 2024

Tule mukaan tekemään Sivistymättömiä! Voit omalla panoksellasi huolehtia siitä, että saamme mahdollisimman antoisaa ja monipuolista festariohjelmaa. Täydentävä ohjelmahaku on auki 2.6. klo 17 saakka.

Voit tarjota mukaan valmista tai kehitteillä olevaa ohjelmaideaa. Vaihtoehtoisesti voit kertoa osaamisestasi ja kiinnostuksenkohteistasi, niin katsotaan jos löytäisimme vastuullesi sopivan ohjelmakonseptin tai avustajan tehtäviä.

Mitä ohjelmaa festareilla sitten järjestetään? Sivistymättömät haluaa tarjota osallistujilleen parkouria monessa muodossa, sekä muuten festarin henkeen sopivaa ohjelmaa. Tänä vuonna käytössä olevien ohjelmakategorioiden kuvaukset löydät alta tai esim. kevään Instagram-postauksista kuvien kera. Ohjelma-sivun alta löytyvät myös vakio-ohjelmien sekä edellisvuosien ohjelmanumeroiden kuvaukset. Voit myös kysyä meiltä lisää ohjelmanjärjestämisasioista somekanaviemme kautta.

 

Ohjelmajärjestäjän työpanos: Ohjelmanjärjestäjänä fasilitoit lähtökohtaisesti vähintään 90 min verran ohjelmaa. Tämä voi koostua yhdestä tai useammasta samanlaisesta sessiosta (esim. 2×60 min työpaja) tai osallistumisesta erilaisten ohjelmien järjestämiseen. Jos järjestät ohjelmaa työparin tai -ryhmän kanssa, lisätään ohjelman minimikestoon +30 min/jäsen. Ohjelmasi voi olla myös aikaan sitomatonta (esim. näyttelyn järjestäminen). Jos osaat perustella ohjelmasi valmistelun olevan työlästä, voidaan minimiajoista tinkiä. Jos järjestät ohjelmaa, joka ei juuri vaadi valmisteluja tai fasilitointia (esim. tavanomaista jamittelua), saatetaan sinua pyytää järjestämään pidempi sessio tai avustamaan jossain muussa tehtävässä.

Lisää tietoa vapaaehtoisena toimimisesta esim. talkoolaisena löydät Minustako vapaaehtoinen? -sivulta.

Sivistymättömien ohjelmakategoriat 2024

Jamittelu – Peli – Työpaja – Seikkailu – Puheohjelma – Taide – Kuntoilu – Rentoutus – Erikois
Ohjelmanumero voi kuulua useampaan kuin yhteen kategoriaan.

 

Jamittelu

Jamittelu on tyypillisin sosiaalisen parkouraamisen muoto, jossa jamittelijat liikkuvat ja harjoittelevat valitussa ympäristössä omaehtoisesti, ilman ennalta määrättyjä sisältöjä. Jameilla voi testailla omia tai kaverin ideoita ja haasteita sekä työstää niitä porukalla. Jameilla usein keskustellaan parkourista ja ties mistä, sekä mm. kuvataan videomateriaalia. Vaikka kokonaisuus on vapaamuotoinen, saattaa sessioon kuulua esim. ohjattu alkulämmittely tai ehdotuksia spotin tarjoamista haasteista.

Esimerkkejä: Hyvästit Olofsskolanille; Musaparkourjamit; Kipeet rollijamit; Slaidijamit

Peli

Sivistymättömien pelit koostuvat ohjelmista, joissa osallistujille esitellään toimintaa määrittävät yhteiset säännöt ja tavoitteet, minkä jälkeen osallistujat pääsevät keskittymään niiden ohjaamaan toimintaan. Pelit saattavat haastaa esim. osallistujien kekseliäisyyttä, parkourosaamista tai tiimityötaitoja. Ne voivat olla niin liikunnallisia, urheilulajien tyyppisiä mittelöitä kuin myös rennosti istuskeltavia visailuja tai lautapelejä.

Esimerkkejä: Pakohuonelautapeli; Presidentti; Flash Comp; Parkourpesis

Työpaja

Työpajat edustavat tiettyyn aiheeseen keskittyviä opetuksellisia tai tutkimuksellisia sessioita, joissa ohjaaja-fasilitaattori johdattelee osallistujat erilaisten harjoitteiden tai vaiheiden läpi. Työpajat vastaavat muodoltaan tyypillistä parkourin kurssi- ja kerho-opetusta. Työpajat sisältävät yleensä sekä fyysisiä että puheosuuksia.

Esimerkkejä: Väistämisen taito; Tasapainotyöpaja; Aikuisten pikkuapinatunti; Liikkumisen alkulähteillä

Seikkailu

Seikkailut edustavat usein Sivistymättömien kunnianhimoisimpia ohjelmanumeroita. Seikkailuissa osallistujille annetaan lähtöasetelma sekä toiminnan tavoite tai suunta. He pääsevät navigoimaan reittejä ympäristöissä ja tekemään valintoja kohdatessaan vaihtelevia tilanteita. Usein seikkailuihin kuuluu pelien ja työpajojen kaltaisia piirteitä, mutta kokonaisuutena ne ovat laajempia ja avoimempia. Teemallisuus ja arvaamattomuus on kategorialle ominaista. Vuotuiset Yömissio-seikkailut ovat festarin pidetyimpiä ohjelmanumeroita.

Esimerkkejä: Kosken syliin; Flash Jammin’ Tour; Yömissio(t); Valmista mielesi, mihin kehosi voi joutua

Puheohjelma

Sivistymättömien puheohjelma kattaa vuosittain mm. luentoja ja paneeleja, jossa osallistujat pääsevät kuulemaan tietoa ja näkemyksiä vaihtelevista parkouriin liittyvistä aiheista, sekä osallistumaan niistä käytävään keskusteluun. Vaikka muidenkin kategorioiden ohjelma voi olla keskustelevaa, puheohjelmissa ensisijainen osallistumisen tapa on havainnointi ja mahdollisuus verbaaliseen vuorovaikutukseen.

Esimerkkejä: Paneelikeskustelu (Riskinhallinta); Avajaiset; Paljasjalkakengät parkourissa; Parkourin historiaa Suomessa

Taide

Taide-ohjelman keskiössä on taiteellisesti orientoitunutta mediaa, artefakteja tai esityksiä. Teokset voivat olla ennakkoon valmisteltuja, tai niiden luomisprosessi voi olla ohjelmanumeron keskeisin osa. Tyypillisesti taide pyrkii herättämään kokijoissaan esteettisiä ja filosofisia tuntemuksia & ajatuksia, sekä toimimaan inspiraationa tai dialogin alustajana. Tavallisimpia parkourtaideteoksia ovat videot ja elokuvat, joita edustavat festarin jokavuotinen Videohaaste ja -katselmus.

Esimerkkejä: Videohaaste- & katselmus; Musaparkourjamit; Luovaa kirjoittamista liikkeestä; SVTM23 Rajapinta

Kuntoilu

Perinteikäs osa parkouria on myös voiman ja kestävyyden harjoittaminen, joihin Kuntoilu-ohjelmissa keskitytään. Nuo ominaisuudet eivät luonnollisesti ehdi paljoa kehittymään yhden viikonlopun aikana, mutta itsensä laittaminen koetukselle fyysisesti ja psyykkisesti parkourtovereiden kanssa sisukkaassa ja kannustavassa ilmapiirissä rakentaa osaltaan onnistunutta festarikokemusta antaen samalla intoa ja ideoita myöhempiin omiin treeneihin.

Esimerkkejä: Viimeisillä virroilla; Vain yhden taatelin tähden; Peloponnesolaissota I-III;  Shakkiparkour

Rentoutus

Jotta jaksaa touhuta koko festariviikonlopun, on tärkeää panostaa myös chillaamiseen ja palautumiseen. Rentoutus-ohjelmien päämäärä on tarjota osallistujille keskittymisen ja aktiivisuuden vastapainoksi rentouttavaa toimintaa ja oleskelua. Kategorian ohjelma voi perustua joko ohjatulle sessiolle tai omatoimiseen rentoutumiseen tarjotuille puitteille.

Esimerkkejä: Sauna; Puolimatkan rentoutustuokio; Luku- ja löhöilynurkkaus; Autenttinen liike

Erikois

Kaikenlainen parkouriin liittyvä tai sitä tukeva ohjelma on Sivistymättömille tervetullutta – ohjelmakategoriat on tarkoitettu tekijöiden ja osallistujien ajattelun tueksi, ei rajoittamaan tarjonnan mahdollisuuksia. Erikois-kategoriaan kuuluvat ne ohjelmanumerot, jotka eivät ole sopineet muihin kategorioihin. Osa aiempina vuosina Erikois-ohjelmaan kuuluneista sisällöistä on sittemmin liitetty johonkin uuteen kategoriaan.