Sivistymättömät 2021 ohjelmisto on julkaistu – Parkouria harrastetaan Turun kaupunkiympäristössä

Suomen ainoa parkourfestivaali Sivistymättömät  järjestetään 6.-8. elokuuta Turussa. Kolmipäiväisen festivaalin ohjelma koostuu erilaisista parkouraiheisista ohjelmanumeroista, jotka ovat lajin harrastajien itse toteuttamia. Ohjelmisto on julkaistu kokonaisuudessaan festivaalin nettisivuilla www.sivistymattomat.fi

“Saimme kasaan todella hienon ohjelmiston, jossa näkyy parkourskenemme monitahoiset tekijät ja heidän halunsa toteuttaa yhteinen festivaali näin vaikeampinakin aikoina”, toteaa tapahtumaa vuosittain järjestävän Sivistymättömät ry:n puheenjohtaja Joonas Palsio.

Monipuolisessa ohjelmistoon kuuluvat mm. luennot ja esitelmät. Lauantaina 7.8. kuullaan Leo Brinkmannin Parkour ♂X♀ -paneeli, joka koostaa ensimmäisestä kansainvälisestä kyselytutkimuksesta kokemuksia sukupuolen vaikutuksista lajin harrastamisessa. Toisena luentona on Jaakko Junttilan Parkoursalien & -alueiden suunnittelu ja niiden vaikutus liikkeeseen sunnuntaina 8.8.

Lajia pääsee kokemaan käytännössä myös erilaisten työpajojen muodossa. Festivaalin ensimmäisenä ohjelmanumerona perjantaina 6.8. on Lassi Ruutiaisen pitämä Mitä Parkour on? -työpaja, joka toimii erinomaisena introna, mikäli lajin kaikki ulottuvuudet eivät ole hallussa. 

Työpajoja järjestetään yhteensä 11 festivaalin aikana ja ne keskittyvät useimmin joko tietyn liikkeen ja tekniikan harjoitteluun tai uuden näkökulman tuomiseen lajin harrastajille. Yksi uuden näkökulman tuova työpaja on Unto Ikkalan Darkour, jossa osallistujien näköaistia hämärretään pimeässä parkouraamisen simuloimiseksi.

Jokavuotista ohjelmaa on luvassa myös tänäkin vuonna. Nopeuskisan karsinnat käydään tänä vuonna lauantaina ja finaali sunnuntaina. Kisassa otetaan osallistujista aikaa ennalta määrätyltä radalta. Festivaalivieraiden osanottoja videohaasteeseen katsellaan lauantain Videokatselmuksessa ja sunnuntaina festivaalin päättävä Peleponnesolaissota testaa halukkaiden osallistujien fyysistä kuntoa vielä yhden kerran viikonlopun aikana. 

Ulkona tapahtuvia ohjelmanumeroita on paljon, sillä lajia harrastetaan pääasiassa kaupunkiympäristössä. Pidempiä ohjelmanumeroita ovat seikkailut Lost Traceurs ja Yömissio, joissa parkourataan kokonaisvaltaisesti tuntien ajan. 


Ulko-ohjelmanumeroita on tavallista enemmän ja sisätiloissa tapahtuvaa festivaaliohjelmaa on haluttu minimoida vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi. Turvallisuuteen on panostettu tapahtuman viestinnässä, siivousta on tehostettu ohjelmanumeroiden välissä ja kävijöiden yhteystiedot kerätään mahdollisten altistumistapausten jäljittämiseksi.

“Tämän vuoden ohjelmistossa on mm. suosittu ulkotiloja mahdollisimman paljon ja lanseerattu rannekkeet, jotka kertovat haluaako kävijä erityisesti välttää kontaktit parkourin tiimellyksessä”, kertoo parkourtapahtuman tuottaja Aarni Koivisto.