Vuoden 2023 ohjelma

VUODEN 2023 OHJELMA

Sivistymättömien 2023 ohjelma alkaa perjantaina 11.8. klo 17.00 ja päättyy sunnuntaina 13.8. klo 17.00!

Täältä löydät kuvaukset jokaisesta festareilla tarjolla olevasta ohjelmanumeroista, sekä niiden sijainnit, aikataulut, kategoriat ja vetäjät. Voit avata tiedot päiväkohtaisesti klikkaamalla alempaa. Lisäksi näet alta ohjelman lukujärjestysmuodossa.

Voit valita ohjelmatarjonnasta omat sisältösi mieltymyksien, aikataulujen ja jaksamisen mukaan. Kaikkeen ei yksi parkouraaja viikonlopun aikana ehdi osallistumaankaan! Tämänkin vuoden festivaaleilla pääsee nauttimaan jameista, työpajoista, seikkailuista, laajasta puheohjelmatarjonnasta, peleistä, taideohjelmasta ja kuntoilusta!

Tarkemmat ohjelmaesittelyt löydät myös kuvien kera IG:stä tai Telegram-tiedotuskanavalta.

Ohjelma-aikataulu 2023

[§] = rajoitettu osallistujamäärä. jos et ole ennakkoilmoittautunut, et välttämättä mahdu mukaan
[O] = omatoiminen osallistuminen. ohjelman aloitus- ja lopetusajat ovat raamit, joiden sisällä on useita mahdollisuuksia aloittaa ja lopettaa ohjelmaan osallistuminen
(1)/(2) = ohjelma vedetään kaksi kertaa lähtökohtaisesti samalla sisällöllä (paikka voi vaihtua)
→ = ohjelma alkaa mainitusta paikasta, mutta etenee pian muualle

Virallisen ohjelman ohessa parkoursalit ja ulkospotit ovat vapaasti parkourattavissa koko sen ajan, kun niissä ei ole ohjelmaa tai nukkumista meneillään (eikä mahdollisia valmisteluja häiritä).


Videohaaste: Viides elementti
[taide] ennakko (11.8. Klo 21 asti), etä | Jax
Sivistymättömien videohaaste on taas täällä! Kuvatkaa parkourvideo kuukaudessa, ja esitämme sen festarin videokatselmuksessa. Tämän vuoden videohaaste on parkourvideokonkari Janne Laurilan suunnittelema. Vuoden 2023 videohaasteen teemana on kaikki viisi yleisesti tunnettua elementtiä; maa, ilma, tuli, vesi ja liike. Kaikkien videoiden tulee rakentua liikkeen lisäksi vähintään yhden muun elementin ympärille tai sen tulee olla joko konkreettisesti tai kontekstina tunnistettavissa teoksesta. Osallistumisohjeet Videohaasteen sivulla.

Get a crimp
[peli, kilpailu] koko tapahtuman [O], PkA & lähialue | Heikki & Alli
Löydä sisäinen apinasi monipuolisissa kiipeilyhaasteissa! Jännittäviä kapuamistehtäviä löytyy niin Turun parkoursalista kuin lähiympäristöstä. Itsensä haastaminen on tärkein voitto, mutta tehokkaimmin apinoinut saa myös pokaalin. Suoritetaan itsenäisesti viikonlopun aikana.

Sivistymättömät Flash Comp 2023
[peli, kilpailu] koko tapahtuman [O], PkA & lähialue | Panda
Kuka tekee eniten haasteita ensimmäisellä yrityksellä?! Ota lista haasteita ja lähde mukaan kisaan tai treenaile vain omaksi iloksi. Voittaja julkistetaan festarien lopussa!

SVTM23 Rajapinta
[taide, työpaja] koko tapahtuman alk. pe klo 20 [O], PkA & oma valinta | AS & Joenkkoe
SVTM23 rajapinta haastaa osallistujat liikkumaan erilaisten määritelmien konseptuaalisessa viidakossa, sekä pohtimaan mistä tässä oikeastaan on kyse. Kokeen aikana mieleesi saattaa nousta mm. ––––––– –––– ––––––––
Osallistujia pyydetään varautumaan puhelimella ja kuulokkeilla, ja seuraamaan parkoursalin aulasta löytyviä ohjeita. Sisältö on koettavissa myös työpajan kautta perjantaina klo 18.Hyvästit Olofsskolanille
[jamittelu] pe 17:00-19:30, Samppalinna
Homeen, asbestin ja ikuisesti väsyneiden koululaisten hajun peittämän St. Olofskolanin viimeiset jamit. Pian kaivinkoneet repivät nämäkin betonimuurit maahan. Tee viimeinen dyno, lähetä ensimmäisenä tekemätön mankipresi ja revi kätesi kovaan seinään.

SVTM23 Rajapinta
[taide, työpaja] pe 18:00-19:00, Samppalinna | AS & Joenkkoe
SVTM23 rajapinta haastaa osallistujat liikkumaan erilaisten määritelmien konseptuaalisessa viidakossa, sekä pohtimaan mistä tässä oikeastaan on kyse. Kokeen aikana mieleesi saattaa nousta mm. ––––––– –––– ––––––––
Osallistujia pyydetään varautumaan puhelimella ja kuulokkeilla. Sisältö on koettavissa myös itsenäisesti festivaalin ajan työpajan päätyttyä ohjeita seuraamalla..

Vastaanotto
[erikois] pe 18:00-22:00 [O] PkA: Aula
Lunasta festarirannekkesi, tutki ohjelmaa aikatauluineen sekä esitä reseptionistille kiperiä kysymyksiä ohjelmasta ja palveluista.

Päätt(ymätt)ömät pelit [§]
[työpaja] pe 19:30-21:00, PkA: Takomo | Visiiri
Miten pelaat kun pelissä ei ole voittajaa tai loppua? Miten voit olla entistä parempi pelaaja pelistä riippumatta? Sääntöjä voi rikkoa ja taivuttaa, mutta peliä ei kannata tuhota. Tule liikkumaan, pelaamaan ja kehittymään (jossakin) sekä muovaamaan, modaamaan ja luomaan pelejä. Osallistumisvaatimuksena heittäytyminen – älä tule puolivillaisesti!

Avajaiset
[puheohjelma] pe 21:00-21:15, PkA: Kutomo/Akro
Tervetuloa Sivistymättömät 2023:een! Avajaisissa saat kuulla tuoreimpia uutisia, juoruja ja tiedotteita. Lisäksi esittelemme läpi festarin jatkuvat ohjelmanumerot sekä mahdollisesti muita maistiaisia tulevasta.

Musaparkourjamit
[jamittelu, taide] pe 21:15-23:00 [O] PkA: Kutomo/Akro| Post Coal & Himon Vangit
Perjantain festari-illan kruunaa Sivistymättömien perinteiset livemusiikilla säestetyt parkourjamit. Tervetuloa nauttimaan erityislaatuisesta jamikokemuksesta!
Voiko parkourjameja pitää keskellä indie-rock keikkaa? Nyt voi! Valjasta livesoiton tuoma energia ja sendaa tunnelmallisessa rokkidiskossa Post Coal-yhtyeen soittaessa särökitaramusiikin klassikkoja ja omaa tuotantoaan. Post Coal hypitytti festarikansaa myös vuonna 2022. //
Himon Vangit on eklektis-effektiivis-elektroninen musa- ja taidekollektiivi Turusta ja Naantalista ja tänä vuonna HV tulee tarjoilemaan sfääreihin siivittävää progressiivista avaruusdiskoa ja elektroa! Hypyt hyperavaruuteen, manööverit Plejadien keskellä ja laskeutumiset tuntemattomille muukalaisplaneetoille ovat arkipäivää näillä musajameilla! //Valmista mielesi, mihin kehosi voi joutua [§]
[seikkailu, kuntoilu] la tuntematon aika, PkA | Rickie
Tule kokeilemaan mihin pystyt, kun tilanne sitä vaatii. Sopeutumiskykysi laitetaan testiin. Ole valmiina kaikkeen.
Seikkailu sijoittuu lauantaiaamuun salaiseen aikaan, ja sitä ennakoi yhteinen yöpyminen parkoursalin tukikohdassa. Ei osallistujamaksimia, mutta ennakkilmoittautuminen vaaditaan. Lisää infoa osallistumiseen Avajaisten yhteydessä.

Vastaanotto
[erikois] la 8:00-12:00 [O] PkA: Aula
Lunasta festarirannekkesi, tutki ohjelmaa aikatauluineen sekä esitä reseptionistille kiperiä kysymyksiä ohjelmasta ja palveluista.

Aamupikik Halisissa
[erikois] la 8:30-9:30 [O] Halistenkoski
Aloita ensimmäinen festariaamu raikkaasti ja maukkaasti aamiaispiknikillä kesäisissä koskimaisemissa. Märkää Halisissa -ohjelma pistää päivän vauhtiin heti piknikin jälkeen samalla spotilla. Festarin puolesta tarjolla on ainakin kahvia kera valkaisun & hedelmiä. Omia eväitä voi tuoda kauempaa tai pistäytyä ostoksilla läheisellä Halisten S-Marketilla.

Märkää Halisissa
[työpaja, jamittelu] karsinnat la 9:30-11:00, Halistenkoski | JB & MacDaddy
Nöyryytä haasteita ja pysy kuivana tai nöyryytä itsesi ja kastu! 😉 Tule pitämään hauskaa, haastamaan omaa kehoa ja mieltä ja nauttimaan sendeistä vesielementin äärellä. p.s. Onko uinti parkouria?

Paljasjalkakengät parkourissa
[puheohjelma, työpaja] la 11:30-12:15, PkA: Akro | Jarski Liikkuu
Miksi luonnollisten jalkineiden käyttäminen on hyväksi jalkaterien toiminnalle ja koko kehon terveydelle? Miten erityisesti parkouraajat hyötyvät paljasjalkakenkien käyttämisestä? Ohjelmanumero koostuu luentomaisesta esityksestä sekä parkouraajan työkalupakkiin sopivista liikkuvuusharjotteista.

Aikuisten pikkuapinatunti
[työpaja, jamittelu] la 13:30-15:00, PkA: Kutomo | The Finland Parkour Guy
Jyvääskylääläisen Parkour Akatemian jyvääskylääläinen 3-6v pikkuapina-tunti, mutta aikuisille ja tuplapitkänä.

Skillpailujen moninaisuus (1)
[puheohjelma, peli] la 13:45-14:45, PkA: Takomo | Severe Bamboa
Tule keskustelemaan ja inspiroitumaan siitä missä eri muodoissa parkour-taitokilpailun voisi järjestää. Samalla pääset testaamaan aivan uudenlaisen kilpailuformaatin, jossa saatat tarvita yllättäviä taitoja.

Puolimatkan rentoutustuokio
[rentoutus] la 15:00-16:00 PkA: Akro | Sofia & Matleena
Rentoutustuokiossa Sofia ja Matleena (kantele) ohjaavat sinut lepäämään kanteleensoiton säestyksellä. Tuokion aikana teetämme kehoa helliviä harjoituksia sekä herkistymme kuuntelemaan meditatiivista live-musiikkia. Rentoutustuokion jälkeen olosi on levännyt ja olet kuin uudestisyntynyt parkouraaja.

Presidentti (1) [§]
[peli] la 16:30-17:30 Puolalanmäki | Jamiraali Röpö & Sendaali Lohi
Naapurivaltion presidentti on saatava kiikkiin! Ylitysten Kuningaskunta ja Tuutin Demokraattinen Kansantasavalta ovat toistensa kurkussa. Jalat on ladattu pitkin presein ja taktiikat hiottu horjumattomiksi, joten on aika selvittää voittaja. Shakista inspiroitunut parkourpeli, jossa pyritään eliminoimaan vastapuolen presidentti tiukoilla tarkkuushypyillä.

Luovaa kirjoittamista liikkeestä (1)
[taide, työpaja] la 17:45-18:30 Puolalanmäki | Jimi
Miltä näyttää liike sanallistettuna? Taipuuko hyppy runoksi? Saako tasapainoilusta proosaa? Onko parkour kenties tyylipuhdasta elegiaa? Tule riipustamaan, rustailemaan ja skriivailemaan erilaista liikettä tekstiksi työpajaan. Parkour-osaamista ei tarvita, vain halua kirjoittaa ja liikkua.

Videokatselmus: Viides elementti
[taide] la 19:30-21:30 PkA: Akro | Jax
Lauantai-illan kruunaa perinteinen videokatselmus, jossa ensiesitetään Viides Elementti -videohaasteen teokset. Videohaasteen 2023 teemana on kaikki viisi yleisesti tunnettua elementtiä; maa, ilma, tuli, vesi ja liike. Haastevideoiden ohella esitetään Norfin Lullaby-lyhytelokuva. Tsekkaa haasteen tiedot: sivistymattomat.fi/videohaaste

Elementaarisen vallankumouksen yö [§]
[seikkailu, peli] la(-su) 22:00-, PkA(Rieskalähteenpuisto) | Lassi & Joonas
Tuli, vesi, ilma ja maa käyvät ikiaikaista kamppailua maan herruudesta. Elementit täyttävät jokainen oman osansa tunnetusta maailmastamme, mutta kaikki ovat sitä mieltä, että heillä olisi enemmänkin annettavaa. Tänä elokuisena yönä eräässä Turkulaisessa puistossa laitetaan maailmanjärjestystä uusiksi elementtien ottaessa mittaa toisistaan. Tule aloittamaan oman elementtisi valtakausi Elementaarisen vallankumouksen yönä!
Ohjelma sisältää juoksemista, piileskelyä, juonittelua ja neonvaloja. Yhteinen aloitus PkA:lla, josta siirrytään varsinaiselle tapahtumapaikalle.

Sauna
[rentoutus] la(-su) 22:30-, PkA: Sauna
Tule festarisaunaan pesemään pois päivän hiet ja katupölyt! Saunan lämmittämisen kanssa on ollut lähihistoriassa haasteita, mutta toivotaan että tänä vuonna tämä ”Turun Parkour Akatemian sydän” käy jälleen kuumana (ja vältyttään toisintamasta ruotsalaistyyppistä saunakokemusta).Kipeet rollijamit
[jamittelu] su 10:00-11:30, Yliopistonmäki | Lassi
Sairaan kipeet rollijamit on sekä kovaa että hartioissa tuntuvaa lähetystä. Tee isoin, teknisin, ahtain tai muuten vain nihkein rollisi! Jamiteemaisesti spotin kovimmat rollihaasteet etsitään porukassa ja ensimmäiset 6.5 minuuttia käytetään erilaisiin rollikategorioihin tutustumiseen.

Tasapainotyöpaja [§]
[työpaja] su 11:30-12:30, Yliopistonmäki | Jarski Liikkuu
Miten parantaa tasapainoaan? Lyhyt luento tasapainoaistimuksen syntymisestä ja siitä mitä pystyssä pysyminen vaatii keholta, sekä tasapainoharjoituksia puomeilla ja tasaisella maalla.

Skillpailujen moninaisuus (2)
[puheohjelma, peli] su 11:30-12:30, PkA: Takomo | Severe Bamboa
Tule keskustelemaan ja inspiroitumaan siitä missä eri muodoissa parkour-taitokilpailun voisi järjestää. Samalla pääset testaamaan aivan uudenlaisen kilpailuformaatin, jossa saatat tarvita yllättäviä taitoja.

Anonyymit loukkaantuneet [§]
[puheohjelma, työpaja] su 13:45-14:30, PkA: Akro | Leo
Tule jakamaan loukkaantumisesi, päästämään turhautumista ulos ja saamaan vertaistukea. Anonyymit loukkaantuneet on vertaistuellinen keskustelutuokio loukkaantumisista ja keinoista selvitä niiden kanssa. Keskitymme erityisesti siihen, miten loukkaantumiset koettelevat mieltä. Anonymiteetti on vapaaehtoinen ja turha.

Presidentti (2) [§]
[peli] su 14:30-15:30, PkA: Takomo | Jamiraali Röpö & Sendaali Lohi
Naapurivaltion presidentti on saatava kiikkiin! Ylitysten Kuningaskunta ja Tuutin Demokraattinen Kansantasavalta ovat toistensa kurkussa. Jalat on ladattu pitkin presein ja taktiikat hiottu horjumattomiksi, joten on aika selvittää voittaja. Shakista inspiroitunut parkourpeli, jossa pyritään eliminoimaan vastapuolen presidentti tiukoilla tarkkuushypyillä.

Luovaa kirjoittamista liikkeestä (2)
[taide, työpaja] su 14:45-15:30, PkA: Kutomo | Jimi
Miltä näyttää liike sanallistettuna? Taipuuko hyppy runoksi? Saako tasapainoilusta proosaa? Onko parkour kenties tyylipuhdasta elegiaa? Tule riipustamaan, rustailemaan ja skriivailemaan erilaista liikettä tekstiksi työpajaan. Parkour-osaamista ei tarvita, vain halua kirjoittaa ja liikkua.

Päättäjäiset
[puheohjelma] su 15:45-16:00, PkA: Kutomo/Akro
[LISÄTIETOA TULOSSA PIAN]

Yhden taatelin tähden
[kuntoilu] su 16:15-17:00 PkA | Leo
VAIN YHDEN TAATELIN TÄHDEN (ital. Per dattero in piu) on Sergio Leon ohjaama vuonna 2023 ilmestyvä spagettiwestern. Se on niin sanotun taatelimonologian ensimmäinen – ja viimeinen – osa ja jatkaa tunnelmaltaan samaa linjaa, jonka edellisvuosien loppuhaasteet (Peleponnesolaissota, Viimeisillä virroilla ym. ym.) aloittivat. Luvassa hauskuutta, hikeä ja sisäistä hellettä. Penso di essere stato italiano, in una vita di pasta. I think I was Italian, in a pasta life.

Pidätämme oikeudet muutoksiin.


SPOTTIESITTELYT